Romige hachee van Zeelands roem met Kreukels en verse kruiden

« Recepten

Zeeuws recept voor 6 personen:

3 kg verse mosselen

1,5 kg Krukels*

2 uien in halve ringen gesneden

1 flinke winterwortel, in reepjes gesneden

1 flinke prei, in ringetjes gesneden

vers gemalen peper

zout

2 glazen witte wijn

5 el Crème fraîche

voor het garnituur:

150 gr knolselderij in kleine blokjes gesneden

100 gr wortel in kleine blokjes gesneden

100 gr prei in ringetjes gesneden

100 gr ui in blokjes gesneden

1 klein bosje platte peterselie, gehakt

Bereiding:

De mosselen en kreukels goed wassen ik koud water. In een ruime pan de de groenten met de witte wijn, iets water, peper, zout aan de kook brengen. De mosselen in de pan doen en met een deksel goed afsluiten, aan de kok brengen en een goed omschudden en weer even laten koken. De mosselen uit de pan nemen en laten afkoelen. In het kookvocht de kreukels aan de kook brengen en twee minuten laten koken, laat deze in het vocht afkoelen. De mosselen uit de schelp halen. De kreukels met een naald uit de schelp halen. De crème fraîche samen met het gesneden groente garituur,mosselen en kreukels aan de kook brengen en ca twee minuten zachtjes laten inkoken. Breng het geheel zonodig op smaak. Schep de romige hachee in schaaltjes, en bestrooi met de gehakte peterselie. Lekker met stokbrood of dikke frieten.

*Kreukels, die buiten Zeeland netjes alikruiken heten, zijn zeeslakken met een donkerbruin huisje en een doorzichtig geelbruin dekseltje. De slakken worden met de hand geraapt. Ze zitten aan wieren en op schorren tussen de hoog- en laagwaterlijn, op golfbrekers en steenglooiingen. De laatste worden ook wel kreukelbermen genoemd. Kreukels zijn ook wel verkrijgbaar bij de betere viswinkels.

Gebruik voor recept lokale producten bij u uit de buurt “Lokaal-voor-Lokaal“, de evt links bij de ingrediënten zijn slecht een indicatie