Gebraden Eend " No Waste"

« Recepten

recept voor 4 personen

2 hele eenden (wild of tam naar keuze)
250 gr verse gember
1 bol knoflook
2 sjalotjes
salie naar smaak

Bereiding:

bestrooi de hele eenden van binnen en buiten met peper en zout. Rasp de gember, knoflook, sjalotten en salie, smeer dit mengsel royaal in de holtes van de eenden. Verwarm de over voor op 180 gr C , braad de eenden 60 min op deze temperatuur, verlaag de temperatuur naa 150 gr C en braad ze nog eens anderhalf uur, de eenden zijn gaat gaar als het vel krokant en de poten gemakkelijk los laten. Tijdens het braden regelmatig het vet verwijderen.Lekker met aardappelpuree,gebakken uien en witte bonen.

Rode wijn/wortel jus:

2 st sjalotten
1/2 bleekselderij
300 gr wortel
2 tenen knoflook
5 dl rode wijn
1 ltr. eendenbouillon

Bereiding:

fruit de sjalot, bleekselderij, wortel en knoflook in de pan. Voeg daarna de rode wijn en de eendenbouillon toe en laat het geheel tot de helft inkoken. Mix alles tot een geheel met de staafmixer.

Eendenbouillon:

1 ltr water

eendekarkassen
50 gr prei
50 gr winterpeen
1 halve ui
75 gr knolselderij
2 blaadjes laurier
1 takje tijm
1 teentje knoflook

Bereiding:

Zet de groenten, samen met de eendekarkassen even aan op hoog vuur, gebruik hiervoor evt wat eendenvet. Blus af met water, breng het geheel aan de kook, afschuimen, en laat het geheel +/- 45 min zacht trekken. Zeef de bouillon door een schone doek. Na de bereiding van deze heerlijke bouillon heeft u niet over!

Gebruik voor recept lokale producten bij u uit de buurt "Lokaal-voor-Lokaal", de evt links bij de ingrediënten zijn slecht een indicatie

Met dank aan Jonathan Karpathios, restaurant Vork en Mes in Hooddorp