Carpaccio van Opperdoezer Ronde

« Recepten

Voorgerecht  4 personen

Ingrediënten:

600 g Opperdoezer Ronde

1 krop kropsla

1 citroen

7 eetlepel olijfolie

2 eetl. Heet water

½ theelepel zout
peper

3 sjalotten

1-2 teentjes knoflook

verse basilicum

6 radijsjes

Bereidingswijze:

Borstel de Opperdoezer Ronde onder koud stromend water met een (aardappel)borsteltje schoon en kook ze in de schil (wat er nog aan zit na het borstelen) net gaar in ruim kokend water met zout ( circa 20 minuten, afhankelijk van de grootte). Laat de aardappelen iets afkoelen en pel ze zo warm mogelijk. Snijd de aardappelen in plakjes.
Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf met een zesteur of citroentrekker. Pers de citroen vervolgens uit. Klop een dressing van citroenrasp, 4 eetlepels citroensap, 6 eetlepels olijfolie, heet water, zout en peper.
Verhit de overgebleven olie en bak hierin de fijngehakte sjalotten en knoflook. Voeg dit toe aan de dressing en schenk dit direct over de nog warme aardappelplakjes. Laat de aardappelplakjes minimaal 2 uur marineren in de dressing.
Bekleed 4 bordjes met gewassen en gedroogde kropsla, verdeel de aardappelplakjes er een cirkel overheen en garneer met fijngesneden basilicum en fijngehakte radijsjes.Variaties:
Garneer de salade met in reepjes gesneden rauwe ham of met gebakken spekreepjes.

Bron: Coõperatieve pootaardappelteeltvereniging "De Opperdoezer Ronde" U.A.